Firma

Komory chłodnicze. Gdzie i kiedy są stosowane?

• Zakładki: 52


Zachowanie świeżości owoców i warzyw jest jednym z największych wyzwań, przed jakimi stoją producenci oraz dystrybutorzy. Jednym z najskuteczniejszych i najbezpieczniejszych sposobów jest szybkie schłodzenie płodów bezpośrednio po zbiorze. Umożliwia to komora chłodnicza, której działanie omawiamy w nowym artykule.

Komory chłodnicze działają na zasadzie schładzania próżniowego. Cała procedura składa się z dwóch etapów. Pierwszy to schłodzenie umieszczonych w niej warzyw lub owoców z temperatury otoczenia do 2-4 stopni Celsjusza. W wyniku tego dochodzi do powierzchniowego schłodzenia produktów oraz odparowania znajdującej się w nim wody, co pozwala dłużej zachować jego jakość oraz chroni go przed gniciem i pleśnieniem. Drugi to zaś odprowadzenie wody. Może ona być zebrana w skraplaczu lub odparowana za pomocą pompy próżniowej.

W porównaniu z tradycyjnymi urządzeniami, komora chłodnicza ma wiele zalet. Najważniejszą jest znaczne skrócenie czasu chłodzenia produktów oraz redukcję ilości zużywanej w tym celu energii. Produkty poddane takiej konserwacji mają jednocześnie dłuższy termin przydatności do spożycia niż w przypadku przechowywania ich w standardowych chłodziarkach.

Komory chłodnicze mogą być użyte do schładzania wielu produktów. Najlepsze efekty ich zastosowanie daje w przypadku warzyw liściastych tak jak pietruszka naciowa, szpinak, sałata, czy seler naciowy. Poza warzywnictwem, urządzenia tego typu są wykorzystywane w sadownictwie, ogrodnictwie i przy uprawie grzybów.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą TECHEM

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
18 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *